Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Domowa czekolada

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na bardzo dobrą domową czekoladę mleczną.

WIN_20160807_093930

Składniki:

100g masła

1/2 szkl wody

1 szkl kakao słodkiego

2 szkl mleka pełnego w proszku

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy wodę,dodajemy masło i kakao.Zagotowujemy i gotujemy do czasu aż masło i kakao sie rozpuszczą i nie będzie grudek.Zdejmujemy z ognia i wsypujemy mleko w proszku.Dokładnie mieszamy aż masa będzie jednolita.Przekładamy do foremek na czekoladki,wyrównujemy i odstawiamy do ostudzenia.Zimne wkładamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • daga313

    Taka bombonierka z własnoręcznie zrobionymi czekoladkami, to byłby niepowtarzalny prezent. Super przepis :)

  • Gość: [Kinga] *.adsl.inetia.pl

    ja robię troszkę inaczej , do miski wsypuję mleko w proszku, do tego dodaję roztopione masło i kakao. Wstawiam miskę pod robota kuchennego i wybieram w nim tryb 3 ( w panasonicu to jest jakaś średnia prędkość). Kiedy masa jest już idealnie wymieszana przelewam ją w szklaną miskę i podgrzewam w kąpieli wodnej. Potem dodaję bakalie i do foremek.

  • slodkokwasnakuchnia

    Ja za każdym razem robię trochę inaczej.Ale ciekawy pomysł.dzięki Kinga-pozdrawiam

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci