Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Ciasto kruche bez jajek

slodkokwasnakuchnia

Postanowiłam zrobić ciasto kruche bez użycia jajek i z minimalną ilością cukru i udało się.Z ciasta zrobiłam korpusy babeczek.

 WIN_20160915_1446182

Składniki:

200 g mąki

100 g masła

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto,wkładamy je do woreczka foliowego i do lodówki na min. 30 minut.Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki,chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy.Możemy zrobić z tego ciasta spód do tarty,sernika lub korpusy do babeczek.Pieczemy jak ciasto kruche.

 

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci