Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Falafel

slodkokwasnakuchnia

Pyszny pomysł na przystawkę. Te małe kuleczki z ciecierzycy smakują tak samo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

WIN_20161229_100031

Składniki:

1 szkl namoczonej przez noc ciecierzycy

1 ząbek czosnku

1 mała cebula czerwona

2 pomidory

2 łyżki świeżej natki pietruszki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki kurkumy

40 g sera żółtego

1 łyżka oleju

olej do smażenia

Przygotowanie:

Za pomocą robota kuchennego mielimy ciecierzycę(wodę z moczenia wylewamy) z czosnkiem, 2/3 cebuli i pietruszką.Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, proszek do pieczenia, jajko i bułkę tartą.Mieszamy.Pomidory kroimy w ósemki a 1/3 czerwonej cebuli w piórka.W miseczce układamy pomidory, cebulkę.Polewamy łyżką oleju.Dekorujemy listkiem pietruszki.

Ser żółty kroimy w 1 cm kwadraty. Do garnka wlewamy olej (ok. 2 szkl) i rozgrzewamy go.Następnie lepimy z masy z ciecierzycy małe kuleczki, do środka każdej wkładamy kawałeczek żółtego sera.Kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu, aż będą złote, odsączamy z nadmiaru oleju.Na talerzyku układamy porwany listek sałaty,na tym układamy nasze falafele i dekorujemy świeżą pietruszką.Podajemy z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli.

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • daga313

    Świetny przepis. Lubię takie "nowości" zwłaszcza bezmięsne!!!

  • Gość: [slodkokwasna] *.adsl.inetia.pl

    Dziękuje i polecam sie na przyszłość.pozdrawiam

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci