Falafel
Pyszny pomysł na przystawkę. Te małe kuleczki z ciecierzycy smakują tak samo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
1 szkl namoczonej przez noc ciecierzycy
1 ząbek czosnku
1 mała cebula czerwona
2 pomidory
2 łyżki świeżej natki pietruszki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
40 g sera żółtego
1 łyżka oleju
olej do smażenia
Przygotowanie:
Za pomocą robota kuchennego mielimy ciecierzycę(wodę z moczenia wylewamy) z czosnkiem, 2/3 cebuli i pietruszką.Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, proszek do pieczenia, jajko i bułkę tartą.Mieszamy.Pomidory kroimy w ósemki a 1/3 czerwonej cebuli w piórka.W miseczce układamy pomidory, cebulkę.Polewamy łyżką oleju.Dekorujemy listkiem pietruszki.
Ser żółty kroimy w 1 cm kwadraty. Do garnka wlewamy olej (ok. 2 szkl) i rozgrzewamy go.Następnie lepimy z masy z ciecierzycy małe kuleczki, do środka każdej wkładamy kawałeczek żółtego sera.Kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu, aż będą złote, odsączamy z nadmiaru oleju.Na talerzyku układamy porwany listek sałaty,na tym układamy nasze falafele i dekorujemy świeżą pietruszką.Podajemy z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli.
Komentarze (2)
Dodaj komentarzŚwietny przepis. Lubię takie "nowości" zwłaszcza bezmięsne!!!
Dziękuje i polecam sie na przyszłość.pozdrawiam