Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Sznycle z indyka w sosie

slodkokwasnakuchnia

Jakiś czas temu zrobiłam ten obiad. Może nie jest zbytnio fotogeniczny ale smakował super.

WIN_20170106_151213

Składniki:

400 g sznycli z fileta z piersi indyka

sól, pieprz do posypania mięsa

1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia mięsa

1 łyżka oleju

ok. 2 szkl gorącej wody

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki ziół prowansalskich

pół łyżeczki słodkiej papryki

pół łyżeczki czosnku suszonego

1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 100 ml wody zimnej

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Ja przekroiłam każdy kotlet na pół. Kotlety lekko ubijamy tłuczkiem. Następnie każdy doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Kotlety obtaczamy w mące pszennej. Patelnię stawiamy na gaz, wlewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy indyka z obu stron aż zrobi się biały. Do garnka wlewamy 2 szkl gorącej wody i wstawiamy na gaz. Obsmażone mięso od razu przekładamy do garnka z wodą, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami, papryką i czosnkiem. Gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest już miękkie. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą aby nie było grudek i dolewamy do sosu. Mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówkami. Smacznego

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci