Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Ciasto z manny

slodkokwasnakuchnia

Leciutkie i zdrowe ciasto z naszą niedocenianą kaszą manną. Ciasto można zjeść na deser ale również na śniadanie.

WIN_20170208_123412

Składniki:

1 l mleka

1 szkl kaszy manny

3 łyżki erytrolu

120 g masła

100 g mascarpone

1 galaretka pomarańczowa w proszku

1 szkl ekspandowanej kaszy jaglanej + 2 łyżki do posypania

tortownica o średnicy 26 cm

Przygotowanie:

Odlewamy szklankę mleka a resztę zagotowujemy razem z erytrolem i masłem. W pozostałym mleku rozprowadzamy kaszę manną i wlewamy do gotującego się mleka. Zagotowujemy i cały czas mieszając gotujemy kaszę manną przez chwilę. Do gorącej kaszy dodajemy mascarpone i galaretkę w proszku- mieszamy razem dokładnie aby nie było grudek. Na koniec wsypujemy kaszę ekspandowaną i mieszamy razem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy i posypujemy resztą kaszy jaglanej, odstawiamy do ostudzenia. Zimne ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci