Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Domowe sushi z rybką

slodkokwasnakuchnia

To już moja 4 propozycja na domowe sushi. Tym razem z pstrągiem łososiowym i czerwoną papryką. Zapraszam

WIN_20170208_120745

Składniki:

1 szkl ryżu basmati

2 szkl wody

1 łyżeczka oleju kokosowego

1 łyżka octu winnego

2 płaty nori

100 g pstrąga łososiowego wędzonego na zimno

1/4 czerwonej papryki

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy olej kokosowy i wsypujemy ryż.Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce aby ryż wchłonął całą wodę. Potem dodajemy ocet winny i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Paprykę kroimy w cienkie plasterki. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim układamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na nori( w tym miejscu skleimy sushi). Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki pstrąga, na rybie kładziemy paprykę i za pomocą maty bambusowej zwijamy sushi w roladkę. Nori które zostało puste delikatnie smarujemy wodą i sklejamy sushi. Tak samo robimy z drugim płatem nori. Kroimy na kawałki.

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci