Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Francuskie roladki

slodkokwasnakuchnia

Pyszne jako przystawka zarówno na ciepło jak i zimno.

WIN_20170227_163506_2

Składniki:

200 g korzenia selera

6 plasterków szynki wieprzowej dojrzewającej

2 łyżki jogurtu naturalnego

275 g ciasta francuskiego

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju kokosowego

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1/4 łyżeczki kurkumy

liść sałaty do dekoracji

Przygotowanie:

Seler obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Ząbek czosnku obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i chwilę przesmażamy czosnek a następnie dodajemy starty seler i smażymy razem aż seler zmięknie- ok. 2 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą oraz dodajemy jogurt naturalny, mieszamy razem i smażymy aż woda odparuje. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Tniemy na wielkość plastrów szynki. Na każdy kawałek ciasta układamy plaster szynki a następnie na szynce układamy 2 łyżki farszu z selera-rozsmarowujemy. Zwijamy ciasno w roladkę. Robimy tak do wykorzystania składników. Roladki układamy pionowo w blaszce do pieczenia babeczek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone i lekko ostudzone wyjmujemy na talerz i dekorujemy sałatą. Przepis na 6 sztuk.

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • daga313

    Świetna przekąska

  • Gość: [slodkokwasnakuchnia] *.adsl.inetia.pl

    Dzięki daga313.Pozdrawiam

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci