Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Marchewkowe ciasto bezglutenowe

slodkokwasnakuchnia

Pyszne i trochę uzdrowione ciasto marchewkowe. Dodatkowo ciasto jest bezglutenowe.

WIN_20170204_112121

Składniki:

4-5 średnich marchewek

1 jajko

0,5 szkl wiórków kokosowych

0,5 szkl rodzynek

0,5 szkl orzechów ziemnych posiekanych

3 łyżki oleju rzepakowego

0,5 szkl cukru

200 ml maślanki

1 szkl mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

keksówka 12x24

Przygotowanie:

Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski i dodajemy wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki, cukier, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Mieszamy. W drugiej misce łączymy jajko, olej i maślankę. Przelewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w 200 stopniach. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci