Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Sernik na zimno na kruchym pełnoziarnistym spodzie

slodkokwasnakuchnia

Pyszny i domowy sernik na zimno.Przygotowałam go na pełnoziarnistym spodzie.

WIN_20170123_101932

Składniki:

ciasto: 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej

1 jajko

100 g masła

2 łyżki cukru

masa: 200 g masła

500 g sera twarogowego z wiaderka

1/2 szkl cukru

1 op. bitej śmietany w proszku

1 galaretka wiśniowa

blaszka 24x24

Przygotowanie:

Zagotowujemy w garnuszku 1/2 l wody, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do wystudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i jajko. Wyrabiamy razem do połączenia się składników. Z ciasta robimy kuleczkę i wkładamy do woreczka foliowego. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek ok. 5 mm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto na spód, lekko ugniatając do dna. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

W misce ubijamy masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem na puch. Następnie dodajemy do 1 łyżce twarogu cały czas miksując. Na koniec wsypujemy śmietanę w proszku do masy i jeszcze chwilę ubijamy mikserem. Masę przekładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki aby stężało. Galaretkę wylewamy na ciasto gdy zacznie tężeć. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień.

 

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • gin86

    Mniam, nie ma jak serniczek :)

  • slodkokwasnakuchnia

    Zgadzam się. Dziękuje i pozdrawiam

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci