Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Tort

slodkokwasnakuchnia

Mój pomysł na tort z trzema różnymi kremami. Smaki kremów idealnie się uzupełniają. Tort jest lekko słodki.

WIN_20170126_091821

Składniki:

ciasto: 6 jajek

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

masa 1:

300 ml mleka

1 budyń waniliowy w proszku

100 g masła

2 łyżki cukru

masa: 1 szkl śmietanki 30%

1 łyżka cukru

1 op. bitej śmietany w proszku

masa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady

1/4 szkl śmietanki 30%

1 łyżka oleju kokosowego

dekoracja: kuleczki cukrowe

tortownica śr. 28

Przygotowanie:

Biszkopt:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni- na złoty kolor. Po tym czasie studzimy biszkopt i zimny przekrawamy na trzy części. Masa 1: 1 szkl mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Wlewamy budyń do gotującego się mleka i mieszamy. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy do łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Do tortownicy w której piekł się biszkopt wkładamy 1 blat ciasta, wykładamy krem budyniowy, wyrównujemy i układamy na kremie 2 blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki. Masa 2: Zimną śmietankę ubijamy na sztywną masę z cukrem, na koniec wsypujemy śmietankę w proszku i chwilę razem ubijamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i na 2 blat wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i układamy na niej ostatni blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ponownie ciasto do lodówki. Masa czekoladowa: Obie czekolady razem ze śmietanką i olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy cały czas mieszając i polewamy ciasto. Rozprowadzamy krem na całej górze tortu i dekorujemy kuleczkami cukrowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień.

Kąpiel wodna: Na gaz stawiamy garnek z małą ilością wody.Przykrywamy miseczką ale tak aby nie dotykała wody. Do miseczki wkładamy czekoladę, śmietankę i olej. Czekolady rozpuszczą się od gorącej pary wodnej unoszącej się z gotującej wody. Należy mieszać roztapiającą się czekoladę.

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci