Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Babeczki selerowe

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam  na lekkie babeczki selerowe.

WIN_20170306_124216_2

Składniki:

100 g selera korzeniowego

20 plasterków szynki wieprzowej gotowanej

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 jajko

1 łyżka oleju rzepakowego

1 ząbek czosnku

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Blaszkę na babeczki wykładamy foremkami papierowymi na babeczki. Do każdej foremki wkładamy plasterek szynki i wykładamy nim foremkę.Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obieramy czosnek i drobno kroimy. Resztę szynki drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim czosnek, następnie dodajemy starty seler i smażymy razem przez chwilę aż seler zmięknie i zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy pokrojoną szynkę, jogurt, sól, pieprz kurkumę i jajko. Mieszamy razem i wkładamy do foremek do szynki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Warzywa korzeniowe 2017

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • pelnytalerz

    Bardzo ciekawy pomysł :)
    Witam w akcji warzywa korzeniowe! :)

  • slodkokwasnakuchnia

    Również witam i polecam

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci