Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Babeczki sernikowe na zimno

slodkokwasnakuchnia

Polecam te pyszne i lekkie babeczki na deser. Będą idealne do kawy czy herbaty. W sam raz dla wielbicieli czekolady.

WIN_20170305_141104_2

Składniki:

3/4 szkl mąki kokosowej

100 g mlecznej czekolady

250 g ricotty

1 galaretka cytrynowej w proszku

3/4 szkl gorącej wody

pół łyżeczki soku z cytryny

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżeczka żelatyny

2 kostki startej mlecznej czekolady + plastry cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy galaretkę i żelatynę i zalewamy gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej( miseczkę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą-czekolada roztopi się pod wpływem gorącej pary). Do gorącej czekolady dodajemy mąkę kokosową i wyrabiamy chwilę razem do połączenia się składników. Nabieramy masę czekoladowo-kokosową wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na dno silikonowej foremki do babeczek-lekko dociskamy do dna. Robimy tak do wykorzystania masy czekoladowej. Spody babeczek wkładamy do lodówki do stężenia na 30 minut. W tym czasie mieszamy razem ricottę i rozpuszczoną galaretkę. Gdy masa zacznie tężeć wlewamy ją na spody babeczek ( wychodzi po 3 łyżki masy na babeczkę) i ponownie wstawiamy babeczki do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy babeczki z silikonowych foremek i dekorujemy startą czekoladą i plastrami cytryny. Przepis na 12 sztuk.

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci