Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Bezglutenowa zdrowa baklava

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na zdrową baklavę! Polecam na zdrowy podwieczorek. Taki deser nie zaszkodzi naszej  figurze. Pamiętajmy, że bakalie mają moc!

Uwaga!  zniżka 5% na produkty Agnex  na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).

WIN_20170314_094021_2

Składniki:

10 szt papieru ryżowego( średnica 18 cm)

1 szkl orzechów włoskich

1 szkl daktyli

1 łyżka miodu

1 łyżeczka oleju kokosowego

pistacje do dekoracji

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy daktyle na krem. Orzechy miksujemy na mąkę i dodajemy do daktyli razem z miodem. Wszystko mieszamy razem. Olej kokosowy rozpuszczamy i smarujemy nim formę. Do głębokiego talerza wlewamy wodę. Jeden płat papieru ryżowego nasączamy wodą, kładziemy go do formy i pokrywamy go 1 łyżką masy.Powtarzamy do wyczerpiania składników( na wierzchu powinien zostać papier ryżowy. Wierzch baklawy smarujemy olejem kokosowym. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż lekko się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonymi pistacjami. Studzimy i kroimy na porcje.

 

Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci