Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Chleb bezglutenowy bez mąki

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszny i bezglutenowy chlebek. Jest wilgotny, dobrze się kroi i jest sycący.

WIN_20170214_113419_2

Składniki:

200 g otrębów gryczanych

pół szkl jogurtu naturalnego

7 g suszonych drożdży

pół szklanki mleka

2 jajka

4 czubate łyżki skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka soli

keksówka 12x24

Przygotowanie:

W jednej miseczce mieszamy otręby, drożdże, skrobię kukurydzianą i sól. W drugiej miseczce mieszamy jogurt naturalny, mleko i jajka. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy.Konsystencja ciasta jest dość luźna. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z foremki i studzimy. Kroimy dopiero całkowicie wystudzony chleb.

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci