Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Ciasto szpinakowe

slodkokwasnakuchnia

Wszyscy robią ciasto szpinakowe to zrobiłam też ja. Ciasto jest mega! W ogóle nie czuć szpinaku! Polecam jest naprawdę pyszne.

WIN_20170228_144513_2

Składniki:

ciasto: 3 jajka

1/2 szkl cukru

1/2 szkl oleju rzepakowego

1 i 1/2 szkl mąki pszennej

450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masło i bułka tarta do formy

krem: 1 szkl śmietanki słodkiej 12%

1 op. śnieżki w proszku

250 g mascarpone

galaretka: 200 g mrożonych truskawek bez szypułek Hortex

1/4 szkl wody

1 galaretka truskawkowa w proszku

tortownica o śr. 18 cm

Przygotowanie:

Poprzedniego dnia wieczorem zamrożony szpinak wykładamy na sitko i tak pozwalamy mu się rozmrozić i odcieknąć i tak samo robimy z truskawkami. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Następnie cały czas miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak i chwilę razem miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni-do suchego patyczka. W tym czasie robimy galaretkę: do garnka wkładamy truskawki i wlewamy wodę, gotujemy przez chwilę a następnie wsypujemy galaretkę w proszku. Wyłączamy gaz i mieszamy tak długo aż galaretka się rozpuści. Blendujemy galaretkę na gładką masę i przelewamy do głębokiego talerza. Odstawiamy aby stężała. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z tortownicy i pozwalamy mu ostygnąć. Z zimnego ciasta skrajamy górę(dość cienko) i kruszymy-odstawiamy na później.Pozostałe ciasto przekrajamy na dwie równe części. Na galaretce odcinamy kształt o średnicy tortownicy a resztę drobno kroimy i zostawiamy do dekoracji. Robimy krem: szklankę śmietanki ubijamy na sztywno ze śnieżką a potem dodajemy po łyżce mascarpone cały czas miksując. Składamy ciasto: do tortownicy wkładamy 1 blat ciasta a na nim rozsmarowujemy 3 łyżki kremu. Na kremie układamy okrąg z galaretki i lekko dociskamy. Na galaretce rozsmarowujemy 3 łyżki kremu i kładziemy 2 blat ciasta, lekko dociskamy. Na cieście rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy zielonym pokruszonym ciastem. Na wierzchu układamy kawałeczki galaretki truskawkowej. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.

 

 

Mój dzień z Hortex

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci