Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Frytki z marchewki

slodkokwasnakuchnia

Frytki marchewkowe są ciekawą i pyszną alternatywą dla frytek ziemniaczanych. Mogą stanowić dodatek do obiadu.

WIN_20170213_163152

Składniki:

0,5 kg marchewki

2 łyżki oleju

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki suszonego rozmarynu

pół łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie:

Marchew obieramy ze skórki i myjemy w wodzie. Następnie kroimy w cienkie paski tak jak frytki. Posypujemy solą, rozmarynem i tymiankiem oraz polewamy olejem. Mieszamy tak aby każda marchewka była pokryta przyprawami i olejem. Przekładamy do naczynia w którym będziemy piec i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 stopni aż marchewka będzie miękka i lekko chrupiąca.

 

Pieczone warzywa

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci