Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Kulki daktylowo-bakaliowe

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszne i zdrowe kuleczki w sam raz na słodki i zdrowy deser. Dodatkowo kulki są bezglutenowe. Pamiętajcie, że bakalie mają moc!

Firma Agnex ma dla Was niespodziankę: zniżka 5% na produkty Agnex  na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.). Zapraszam, ja robię tam zakupy już dłuższy czas i jestem bardzo zadowolona!!!POLECAM!!!

WIN_20170303_133310_2

Składniki:

1 szkl suszonych daktyli ( u mnie Agnex)

75 g orzechów nerkowca

3 garście orzechów włoskich

2 garście wiórków kokosowych+ do obtoczenia

1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego

1 łyżka płatków jaglanych błyskawicznych

1 łyżka ziaren sezamu

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę a następnie odlewamy wodę i miksujemy je na gładką masę. Orzechy nerkowca, i włoskie blendujemy na proszek i dodajemy do daktyli. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, płatki jaglane, sezam i olej kokosowy. Dokładnie mieszamy masę a następnie formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki przechowujemy w lodówce.

 

 

Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci