Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Pierogi z selerowym nadzieniem

slodkokwasnakuchnia

To moje drugie pierogi w życiu i jestem z nich dumna. Wyszły mi takie ładne i malutkie, lepione ręcznie. To był pyszny obiad. Polecam

WIN_20170305_160725_3

Składniki:

ciasto: 3 szkl mąki pszennej

1 szkl gorącej wody

szczypta soli

farsz: 150 g selera korzeniowego

100 g szynki wieprzowej gotowanej

1 ząbek czosnku

pół cebuli

1 łyżka jogurtu naturalnego

1/4 łyżeczki papryki słodkiej

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżka bułki tartej

do gotowania: pół łyżeczki soli, 1 łyżka oleju rzepakowego

dekoracja: jogurt naturalny, natka pietruszki

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę mieszamy ze solą i dodajemy gorącą wodę-mieszamy łyżką z mąką a następnie wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, potem przykrywamy ściereczką aby nie wyschło i zostawiamy na 15 minut. Farsz: seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy do miękkości. Obieramy czosnek i cebulę. Przepuszczamy przez maszynkę ugotowany i odcedzony seler, czosnek, cebulę i szynkę gotowaną. Następnie doprawiamy: jogurtem, papryką, solą, pieprzem, kurkumą i bułką tartą. Dokładnie mieszamy ze sobą farsz. Ciasto wałkujemy partiami na cienki placek (0,5 cm) i wykrawamy szklanką koła. Na środek każdego placka kładziemy farsz i składamy na pół. Następnie palcami sklejamy boki ciasta i odkładamy gotowe pierogi na deseczkę, przykrywamy ściereczką. Gdy już zrobimy wszystkie pierogi to w dużym garnku wstawiamy na gaz dużą ilość wody, dodajemy sól i olej i zagotowujemy. Do gotującej się wody wkładamy partiami pierogi i po wypłynięciu na powierzchnię wody gotujemy je ok. 5 minut. Gotowe pierogi przekładamy na chwilkę do miski z zimna wodą i od razu na talerz. Dekorujemy jogurtem naturalnym i natką pietruszki które są znakomitym lekkim sosem do naszych pierogów.

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • gin86

    Ależ zgrabne! Musiały być przepyszne :)

  • slodkokwasnakuchnia

    Były wyborne. Dziękuje i pozdrawiam

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci