Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Rolada z boczku na kanapki

slodkokwasnakuchnia

Dziś zapraszam na domową wędlinę choć nie należy do chudych to od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na bardziej tłustą wędlinę.

WIN_20170214_113950_2

1 kg chudego boczku

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka pieprzu

1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu

1 płaska łyżeczka suszonego tymianku

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

sznurek do zawinięcia

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Ścinamy tłuszcz (można z niego zrobić domowy smalec). Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, rozmaryn, tymianek i paprykę, mieszamy. Taką mieszanką przypraw nacieramy mięso z obu stron. Zwijamy boczek w roladę dość ściśle i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy mięso do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut pod przykryciem. Zlewamy tłuszcz który się wytopił i wstawiamy do pieczenia bez przykrycia również na 40 minut. Po upieczeniu studzimy mięso i jeśli ma być na kanapki to kroimy zimną roladę na plasterki.

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci