Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Sałatka caprese

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na lekką sałatkę. Ponieważ nie miałam bazylii to postanowiłam wykorzystać pyszne i lekko pikantne kiełki. Sałatka nabrała dzięki temu wyrazistości w smaku. Polecam

WIN_20170214_115331

Składniki:

1 średni pomidor

1 kulka mozarelli (125g)

1 garść kiełków brokuła

1 łyżka oleju rzepakowego

szczypta soli

Przygotwanie:

Pomidora myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki. Mozarellę odsączamy z zalewy i osuszamy, kroimy w plasterki. Kiełki brokuła również myjemy i osuszamy. Na talerzyku układamy naprzemiennie plasterki pomidora i mozarelli w kółko. Na środku układamy kiełki brokuła. Całość polewamy olejem rzepakowym. Pomidora i mozarellę posypujemy odrobiną soli. Podajemy schłodzoną sałatkę.

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci