Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Biszkopt kakaowy

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam po  przepis na biszkopt kakaowy. Będzie wspaniałą bazą do ciast na zimno.

WIN_20170310_130851_2Składniki:
5 jajek
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki oleju
Blaszka 26x26
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.Dodajemy olej i miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy łyżką.Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni- do suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika "rzucamy" blaszkę z biszkoptem na podłogę z ok. 50 cm wysokości.Wyjmujemy biszkopt z blaszki i studzimy.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • gin86

    Piekę podobny, ale bez proszku ;)

  • Gość: [slodkokwasnakuchnia] *.adsl.inetia.pl

    gin86 dziękuje-też czasem piekę bez proszku.pozdrawiam

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci