Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Babeczki jogurtowe

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszne i lekkie babeczki jogurtowe. Do przygotowania w parę chwil, idealne na śniadanie lub podwieczorek.Polecam

WIN_20170608_172005_2Składniki:
400 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1,5 szkl mąki pszennej
4 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dekoracja: 0,5 szkl śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
kilka świeżych truskawek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik. Do dużej miski wkładamy po kolei: jogurt, jajka, mąkę, cukier, olej i proszek do pieczenia. Miksujemy lub mieszamy dokładnie aby masa nie miała grudek.Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy po 3 łyżki ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Truskawki myjemy, obcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Zimne babeczki smarujemy śmietaną i układamy na nich plasterki truskawek. Przepis na 12 sztuk.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci