Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Korpusy do kruchych babeczek

slodkokwasnakuchnia

Wiem, że można kupić gotowe korpusy kruche do babeczek ale ich skład pozostawia wiele do życzenia. Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam przepis na proste w wykonaniu korpusy babeczek. Po upieczeniu i ostudzeniu można je zamrozić i wykorzystać np. gdy spodziewamy się gości. Wtedy wystarczy ubić śmietankę czy ugotować budyń i gotowe. Do tego proponuję świeże owoce do dekoracji.

WIN_20170328_152622_2Składniki:
200 g masła schłodzonego
2 żółtka
2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło kroimy w małe kawałki i przekładamy do miski. Do masła dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy szybko ciasto. Przygotowujemy sobie foremki na kruche babeczki ( ja miałam duże). Z ciasta robimy równy wałeczek i tniemy go na 12 równych części. Każdą z jednej części ciasta wylepiamy foremkę. Wylepione ciastem foremki wstawiamy do lodówki na 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Babeczki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu jeszcze gorące wyjmujemy z foremek i studzimy. Wystarczy odwrócić do góry dnem a foremka sama odejdzie.

Przepis na 12 średnich sztuk.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci