Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Kruche piknikowe roladki

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na mój pomysł na danie piknikowe. Roladki są świetnym pomysłem, można (a nawet trzeba) jeść je trzymając w dłoni. Kruche roladki to mój optymalny wybór na piknik. Posmarowałam wierzch roladek rozpuszczoną margaryną Optima Omega 3-dzięki temu pięknie się upiekły na złoty kolor i super smakowały.

WIN_20170615_134945_2Składniki:
250 g twarogu chudego
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
200 g świeżych truskawek
300 g ciasta filo-7 płatów
1/4 szkl mleka
1 łyżka margaryny Optima Omega 3
Przygotowanie:
Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko, cukier puder i rozgniatamy twaróg z dodatkami oraz mieszamy, odstawiamy. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Ciasto filo wyjmujemy delikatnie z opakowania, rozwijamy je. Bierzemy jeden płat ciasta i smarujemy mlekiem( za pomocą pędzelka).Na dole dłuższego boku smarujemy do połowy w cienkim pasku 1 łyżkę masy twarogowej. Na niej układamy obok siebie w rządku plasterki truskawek( tylko w tym miejscu gdzie jest twaróg). Pustą stronę ciasta filo zakładamy na tą z truskawkami, smarujemy mlekiem i zwijamy w roladkę-zaczynamy od miejsca z twarogiem i truskawkami. Zwiniętą roladkę przecinamy na pół i układamy na blaszce. Robimy tak z pozostałymi składnikami. Margarynę Optima Omega 3 roztapiamy i smarujemy nią nasze roladki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 stopni.

 

Optymalny wybór na piknik

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci