Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Lubellowe pucharki z galaretką

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam dzisiaj na makaron Lubella Mini kółka w formie deseru. Makaron w pysznej galaretce, ze świeżymi truskawkami pod czapką bitej śmietanki. Trochę inny deser ale warty wypróbowania. Polecam

#lubelloweinspiracje

#lubella

WIN_20170608_171834_2Składniki:
3/4 szkl suchego makaronu Lubella Mini kółka 
woda do gotowania makaronu
1 galaretka truskawkowa w proszku
500 ml gorącej wody
1 szkl truskawek
1 szkl śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
posypka do ozdoby
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Makaron odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy i odcinamy szypułki a następnie kroimy je w plasterki. Zimny makaron przekładamy po równo do pucharków i zalewamy po równo przestudzoną galaretką. Wstawiamy deserki do lodówki. Po 30 minutach wyjmujemy je i na zastygniętej galaretce układamy pokrojone truskawki. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i układamy ją na truskawkach. Dekorujemy posypką. Deser przechowujemy w lodówce.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci