Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Tiramisu z truskawkami

slodkokwasnakuchnia

Dziś chciałabym zaprosić Was na coś słodkiego. Bardzo lubimy tiramisu więc postanowiłam lekko je odmienić dodając nasze truskawki. Deser wyszedł bardzo smaczny. Jednocześnie chciałabym Was zaprosić do przejrzenia strony Uczymy jak słodzić- gdzie dowiecie się np. o faktach i mitach dotyczących cukru. 

WIN_20170617_141905_2

Składniki:
4 żółtka jaj
3/4 szkl cukru- Sweet Family
250 g mascarpone
200 g biszkoptów podłużnych
200 świeżych truskawek
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
200 ml gorącej wody
1 łyżeczka ciemnego kakao
tortownica o śred. 26 cm
Przygotowanie:
Kawę przesypujemy do miseczki i wlewamy gorącą wodę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, 6 dużych i ładnych truskawek odkładamy do dekoracji a od reszty odcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy. Żółtka przelewamy do dużej miski, dosypujemy cukier i ubijamy mikserem na kogel-mogel. Później dokładamy po łyżce mascarpone i miksujemy aż nie będzie grudek. Biszkopty moczymy w zimnej kawie ( 2 sekundy na 1 biszkopt) i układamy ściśle na dnie tortownicy. Na biszkoptach rozsmarowujemy równo 6 łyżek masy serowej. Na kremie układamy obok siebie plasterki truskawek, lekko wciskając je w krem. Na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych kawą. Na ciastkach rozsmarowujemy resztę kremu i wyrównujemy go. Posypujemy kakao. Odłożone truskawki kroimy na pół razem z szypułką i układamy na cieście. Wstawiamy do lodówki.

 

 

Cukier z głową

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci