Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Błękitny sernik na zimno

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam Was serdecznie na pyszny błękitny sernik bez pieczenia. Choć nie wyszedł idealny to bardzo nam smakował. Polecam

WIN_20170718_153002_2Składniki:
400 g serka naturalnego
200 g jogurtu naturalnego
3 niebieskie galaretki w proszku
7 dużych herbatników
blaszka 20x20cm
Przygotowanie:
Dwie galaretki rozpuszczamy razem w 1 szklance gorącej wody a 3 galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy herbatnikami. Serek naturalny mieszamy razem z jogurtem naturalnym a następnie z galaretkami rozpuszczonymi w 1 szkl wody i dokładnie mieszamy. Delikatnie przelewamy masę serową na herbatniki i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Gdy galaretka rozpuszczona w 500 ml wody zacznie tężeć, wylewamy ją na ciasto i ponownie wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci