Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Chłodnik buraczkowy

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam pięknie na pyszny chłodnik buraczkowy. Przygotowałam go z wykorzystaniem produktów Krakus. Polecam

WIN_20170712_105205_21

Składniki:
pęczek botwinki
łyżka octu
szczypta cukru
1 średnia cukinia
4 ogórki gruntowe
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml śmietany kwaśnej 12%
1 łyżka pokrojonego koperku
5 łyżek koncentratu barszczu czerwonego Krakus
1 duża łyżka ćwikły z chrzanem Krakus
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Botwinkę czyścimy, myjemy i drobno kroimy. Przekładamy botwinkę do garnka, dodajemy ocet, cukier i szklankę wody. Gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia. Cukinię i ogórki myjemy i osuszamy a następnie obieramy je ze skórek. Obrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny, śmietanę, koperek i mieszamy. Następnie dodajemy ugotowaną botwinkę, koncentrat barszczu czerwonego i ćwikłę z chrzanem, mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone.

 

 

 

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci