Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Jasny biszkopt tortowy

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam Was na przepis na idealny biszkopt tortowy jasny. Taki biszkopt jest idealny na tort.

WIN_20170525_151319_2Składniki:
5 jajek
5 łyżek zimnej wody
5 łyżek cukru
5 czubatych łyżek mąki
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
tortownica o śred. 26 cm
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i wodę i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Potem dodajemy żółtka i olej i miksujemy, Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką do połączenia. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu "rzucamy" ciastem z ok. 30 cm na podłogę. Delikatnie odcinamy biszkopt od blaszki i zdejmujemy obręcz. Studzimy biszkopt.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • daga313

    Taki biszkopt świadczy o tym, że potrafisz fantastycznie piec :)

  • slodkokwasnakuchnia

    Kochana jesteś daga313. Pozdrawiam gorąco!

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci