Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Mizeria (dodatek do obiadu)

slodkokwasnakuchnia

Dzisiaj proponuję Wam domową mizerię jako dodatek do obiadu. Takie domowe surówki są o niebo lepsze niż kupne i dużo zdrowsze. Zachęcam do korzystania ze świeżych warzyw i do komponowania własnych surówek.

WIN_20170704_145456_2Składniki:
500 g ogórków gruntowych
150 g jogurtu naturalnego greckiego
kilka gałązek koperku
sól do smaku
Przygotowanie:
Ogórki i koperek myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miseczki. Koperek kroimy bardzo drobno i dodajemy do ogórków. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i mieszamy razem. Solimy do smaku i jeszcze raz mieszamy.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • daga313

    Uwielbiam właśnie taką, jak Ty przyrządzasz. W moich rejonach spotykam się z mizerią "na słodko" z dodatkiem cukru. Cóż są różne smaki, ale ja za słodką nie przepadam. Przypomniało mi się teraz, jak dzieci z mojej grupy w przedszkolu długo miały problem z zapamiętaniem nazwy "mizeria" i mówiły "mizerota" :) :D

  • slodkokwasnakuchnia

    Ja też nie przepadam za słodką mizerią, wolę taką jak w przepisie.Pozdrawiam

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci