Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Semifreddo porzeczkowe

slodkokwasnakuchnia

Po kilku dniowej przerwie zapraszam Was na domowe lody porzeczkowo- śmietankowe.  W pełni lata nie ma to jak domowe lody. Polecam

WIN_20170727_110558_2

Składniki:
1 szkl czerwonej porzeczki świeżej
1/2 szkl cukru+ 3 łyżki
3 łyżki wody
sok z połowy cytryny
330 ml śmietanki 30 % schłodzonej
10 bezów ( ciastek bezowych)
Przygotowanie:
Porzeczki odrywamy od gałązek i myjemy. Przekładamy do garnka, dodajemy 1/2 szkl cukru, wodę i sok z cytryny. Zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i studzimy. Ostudzone porzeczki przecieramy przez sitko i odstawiamy na bok. Bezy kruszymy na małe kawałki. Śmietankę ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywno. Następnie dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy. Małą formę lub keksówkę wykładamy folią aluminiową. Przetarte porzeczki i ubitą śmietankę nakładamy do formy po kolei: porzeczki, śmietankę i jeszcze dwie takie warstwy. Wyrównujemy i wkładamy do zamrażarki na minimum 3 godziny.  Wyjmujemy na ok. 15 minut przed podaniem. Kroimy w plastry.

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • gin86

    Zdecydowanie - domowe lody rządzą! :)

  • gin86

    Mmm, wygląda smakowicie :)

  • slodkokwasnakuchnia

    Dziękuję.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci