Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Chłodnik z ziemniakami

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam Was po przepis na chłodnik z dodatkiem ziemniaków. Taka zimna zupa jest idealna na obiad w gorący i parny dzień. Wykonałam go z produktami Krakus.

WIN_20170715_150301_2

Składniki:

1/2 kg ziemniaków

łyżeczka soli

1/4 łyżeczki pieprzu

25 g masła

1/4 szkl mleka

300 ml bulionu warzywnego Krakus

10 łyżek koncentratu barszczu czerwonego Krakus

2 łyżki ćwikły z chrzanem Krakus

400 g jogurtu greckiego

kiełki do dekoracji

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu dodajemy koncentrat barszczu i ćwikłę, mieszamy i razem gotujemy przez 1 minutę. Do jogurtu dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Wlewamy jogurt do zupy i mieszamy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i studzimy. Ziemniaki obieramy i myjemy a potem kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy.Gdy ziemniaki są ugotowane, zlewamy z nich wodę a potem dodajemy pieprz, mleko i masło i ubijamy tłuczkiem na puree. Na talerz wykładamy puree ziemniaczane, dolewamy zimny chłodnik i dekorujemy kiełkami.

#krakus

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci