Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Ciasto straciatella

slodkokwasnakuchnia

Mam dziś dla Was propozycję ciasta które możecie zrobić sobie na weekend. Jest to ciasto bez pieczenia. Polecam

WIN_20170805_14_06_25_Pro

Składniki:

100 g herbatników

50 g masła

1 gotowy krem do karpatki

400 ml mleka

2 szkl śmietanki 30% schłodzonej

1/2 szkl cukru

100 g czekolady gorzkiej

2 łyżki żelatyny

1/4 szkl wody gorącej

blaszka 24x24 cm

Przygotowanie:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki drobniutko kruszymy, masło roztapiamy na patelni. Łączymy ciastka z masłem i robimy tzw. "mokry piasek".  Wysypujemy na dno blaszki i układamy cienką warstwę lekko dociskając. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce i dzielimy na dwie części. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy krem w proszku i energicznie mieszamy trzepaczką aż masa stanie się gładka. Przekładamy masę karpatkową na herbatnikowy spód i wyrównujemy, wstawiamy ponownie do lodówki. Zimną śmietankę wlewamy do dużej miski, wsypujemy cukier i miksujemy aż śmietana stanie się sztywna. Do ubitej śmietany dosypujemy połowę pokrojonej czekolady i miksujemy przez chwilę. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się składników. Masę śmietanową przekładamy na ciasto i wyrównujemy. Posypujemy resztą czekolady. Ciasto wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach będzie gotowe.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci