Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Dżem brzoskwiniowy

slodkokwasnakuchnia

Pora zacząć przetwarzanie. Na początek zapraszam po przepis na domowy dżem brzoskwiniowy. Taki dżemik jest idealny do naleśników czy gofrów.

WIN_20170805_14_07_35_Pro

Składniki:

1 kg brzoskwiń

500 g cukru żelującego 2:1

łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Brzoskwinie myjemy i osuszamy. Obieramy ze skórek i usuwamy pestki. Owoce drobno kroimy w wkładamy je do garnka. Polewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Wsypujemy cukier żelujący, mieszamy i gotujemy przez 1 minutę. Następnie gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i jeszcze przez 5 minut pasteryzujemy. Wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem. Po pół‚ godziny stawiamy słoiki na dnie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Z podanych składników wyszły mi 3 słoiki po 400 ml.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci