Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Placki cukiniowo-jaglane

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam serdecznie na smacznie placuszki. Zostały one upieczone w piekarniku więc są dietetyczne. Polecam na ciepły obiad.

Składniki:

pół małej cukinii

½ szkl ugotowanej kaszy jaglanej

1 łyżka mąki

1 jajko

1 mały ząbek czosnku

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru płynu. Następnie dodajemy kaszę jaglaną, mąkę, jajko, obrany i drobno pokrojony czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy razem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a na nim układamy łyżką placki. Wstawiamy placki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 min w temperaturze 200 stopni.

 

 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci