Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Zapiekane cukinie

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam serdecznie po przepis na zapiekane cukinie z farszem. Jest to idealne danie na ciepłe letnie dni. Niewiele pracy a super efekt.

WIN_20170801_190555_2

Składniki:

1 mała cukinia

60 g mozzarelli

1 kiełbasa zwyczajna

pół szklanki  ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i osuszamy. Przecinamy na pół i wyjmujemy środek łyżką tak aby nie uszkodzić skórki. Wyciągnięty miąższ cukinii drobno kroimy i wkładamy do miseczki. Kiełbasę i mozzarellę  kroimy w drobna kostkę i dokładamy do cukinii. Dodajemy kaszę jaglaną i przyprawy, mieszamy. Cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Farszem wypełniamy cukinie i wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci