Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Pasztet z kalafiora i brokułu

slodkokwasnakuchnia

Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na warzywny pasztet. Choć wygląda tak sobie to jest bardzo dobry. Polecam zrobić go właśnie teraz gdy mamy tyle świeżych warzyw.

WIN_20170802_090510

Składniki:

1 mały kalafior

pół małego brokułu

1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 szkl mąki ryżowej

1 łyżka pokrojonych suszonych pomidorów

1 jajko

2 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki i myjemy. Osuszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i przykrywamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę ryżową, suszone pomidory, jajko i mieszamy ze sobą. Przestudzony kalafior i brokuł‚ blendujemy na mus i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy dokładnie i przekładamy do wyłożonej folią aluminiową małej blaszki i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Kroimy pasztet jak już będzie zimny.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci