Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Pieczone kotlety pieczarkowe z sosem cukiniowym

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam po krótkiej przerwie na kolejne pyszne danie. Tym razem upiekłam kotleciki z pieczarkami. Polecam

#lowicz

DSCF0720Składniki:

500 g pieczarek

200 g mięsa mielonego z piersi indyka

1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

1 jajko

pół łyżeczki soli i pieprzu

łyżeczka pokrojonych suszonych pomidorów

1 łyżka mąki

1 łyżka oleju

sos: 1 szkl cukinii startej na tarce o dużych oczkach

1 łyżka oleju

pół słoika sosu uniwersalnego jasnego Łowicz

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki czyścimy i kroimy na drobno. Przesmażamy na łyżce oleju, aż woda wyparuje, studzimy. Do miski przekładamy przesmażone pieczarki, kaszę jaglaną, orzechy, jajko, przyprawy i mąkę, mieszamy razem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy spore kotlety i układamy je na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. W czasie gdy pieką się kotlety robimy sos. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy starta cukinię, doprawiamy do smaku i przesmażamy razem, aż cukinia zmięknie. Dolewamy do cukinii sos uniwersalny jasny Łowicz i chwilę razem przesmażamy, doprawiamy. Upieczone gorące kotlety podajemy z sosem cukiniowym.

 

Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci