Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Buraczkowa zupa-krem

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na zupę buraczkową z pieczonego buraczka. Bardzo często, gdy coś piekę to wrzucam również do piekarnika buraczka szczelnie zawiniętego w folię aluminiową. Dzięki temu mam już przygotowaną bazę do zupy lub koktajlu- praktycznie buraczek piecze się przy okazji. Polecam

DSCF0756

Składniki:
2 średnie upieczone buraczki
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
4 średnie ziemniaki
0,5 l bulionu
sól, pieprz
200 ml jogurtu naturalnego
płatki migdałowe

Przygotowanie:
Warzywa myjemy i obieramy. Bulion wlewamy do garnka i wstawiamy na mały gaz. W tym czasie kroimy drobno marchewki, pietruszkę i ziemniaki. Wkładamy do gotującego się bulionu i gotujemy. Buraczki obieramy i kroimy drobno, dokładamy do zupy i gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy jogurt naturalny i razem zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na krem. Podajemy zupę posypaną płatkami migdałowymi.

Przepis na 2 porcje

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci