Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Ciasto mleczna kanapka

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na moją wersję ciasta "mleczna kanapka". To ciasto będzie świetne na weekend do kawki czy herbaty. Polecam

 DSCF06931Składniki:
biszkopt: 4 jajka
szczypta soli
0,5 szkl cukru
0,5 szkl mąki pszennej
2 czubate łyżki naturalnego kakao
1 łyżka oleju
krem:
150 g masła
0,5 szkl cukru pudru
360 g serka homogenizowanego
2 szkl mleka pełnego w proszku
polewa: 100 g deserowej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
Blaszka 24x24 cm
Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy partiami cukier, potem miksujemy na najniższych obrotach i dodajemy partiami po 1 żółtku i olej. Wyłączamy mikser. Do masy przesiewamy mąkę wraz z kakao i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników. Przelewamy ciasto na blaszkę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni- do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy do ostygnięcia. Z zimnego ciasta zdejmujemy delikatnie papier i przecinamy je na dwie części. Dolną część ciasta wkładamy ponownie do blaszki.Krem: masło przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na puch. Następnie dodajemy po łyżce serka cały czas miksując. Na koniec wsypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy do połączenia.Wykładamy krem na ciasto, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy. W mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej) roztapiamy czekoladę z mlekiem i masłem i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci