Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Domowy chleb dyniowy

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam bardzo na pyszne, domowe pieczywo. Tym razem z puree z dyni. Zaczęła się jesień więc będą się pojawiać przepisy z jesiennymi owocami i warzywami, ale nie tylko. 

DSCF0784_2

Składniki:
1/2 szkl puree z dyni
1/2 szkl mąki żytniej 720
1,5 szkl mąki pszennej
szczypta cukru
1 płaska łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
1/4 szkl ciepłej wody
czarnuszka do posypania

Przygotowanie:
Do miski wkładamy po kolei: puree z dyni, obie mąki, cukier, sól, drożdże i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb aż przestanie się kleić do ręki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do keksówki, posypujemy czarnuszką i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wstawiamy chleb dyniowy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci