Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Karpatka z kremem budyniowym

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam Was na ulubione ciasto mojego dzieciństwa: karpatkę z domowym budyniem. Jest to moja pierwsza karpatka ale nie ostatnia. Polecam

DSCF0837_2

Składniki:
ciasto: 1 szkl wody
125 g margaryny
1 szkl mąki
4 jajka
krem: 500 ml mleka
2 łyżki cukru + 1/2 szkl cukru
3 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
125 g margaryny
cukier puder do posypania
tortownica o śred. 28 cm

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy margarynę i zagotowujemy ( margaryna musi się rozpuścić). Wsypujemy mąkę i gotujemy, aż powstanie gęste ciasto, które będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do wystudzenia. Do ciasta wbijamy po 1 jajku i miksujemy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt tortownicy i wypełniamy go ciastem ( 2 szt). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Wyjmujemy z pieca i studzimy. Krem: Go garnka wlewamy 1 szkl mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka i zagotowujemy. W drugiej szklance mleka rozprowadzamy obie mąki i wlewamy je do gotującego się mleka. Gotujemy przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Margarynę miksujemy z 1/2 szkl cukru na puch. Następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Do tortownicy wkładamy jeden krążek upieczonego ciasta, wkładamy krem, wyrównujemy go i układamy drugi krążek ciasta lekko go dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy karpatkę cukrem pudrem.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci