Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Masa makowa (domowa)

slodkokwasnakuchnia

Kochani, mam dziś dla Was propozycję domowej masy makowej do makowca. Taka masa makowa smakuje wybornie, jest bardzo prosta do wykonania i wcale nie taka droga jakby się wydawało. Ja kupuję mielony mak i dzięki temu mam dużo mniej pracy z tą masą. Zapraszam

DSCF0812

Składniki:
200 g mielonego maku niebieskiego
1 białko jaja
5 łyżek syropu z agawy
1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej
garść rodzynek
garść suszonych moreli
garść orzechów (u mnie nerkowce)
garść suszonej żurawiny
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Mielony mak zalewamy gorącą wodą (tak aby przykryła mak) i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy na paseczki suszone morele, siekamy orzechy i rozpuszczamy łyżkę masła. Zaparzony mak przelewamy przez sitko i odciskamy z wody, przekładamy do miski. Do maku dodajemy syrop z agawy, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, morele, orzechy i żurawinę i mieszamy. Na koniec dodajemy białko jaja i masło, mieszamy i gotowe. Smacznego makowca!

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Zuza] *.pool90-75-215.dynamic.orange.es

    a ile możliwości jej wykorzystania! :)

  • slodkokwasnakuchnia

    Jasne, chociaż najlepiej smakuje w makowcu, to można ją wykorzystać na wiele innych sposobów. Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci