Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Pierś indyka w sosie grzybowym z makaronem

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na danie obiadowe z makaronem Lubella Wstążki długie. W tym daniu połączyłam lekkiego indyka i aromatyczne grzyby leśne. Sos wyszedł bardzo delikatny i bardzo smakował w połączeniu z makaronem. Polecam

#lubelloveinspiracje

#lubella

#lubellaikoszgrzybów

DSCF0807_2

Składniki:
300 g piersi z indyka
300 g grzybów leśnych
150 ml śmietanki 18%
400 g makaronu Lubella Wstążki długie
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy, kroimy i podgotowujemy w wodzie przez ok. 5 min. Następnie przelewamy przez sitko i studzimy. Pierś z indyka myjemy i kroimy w kostkę a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy pierś z indyka i smażymy je przez około 5 minut do zrumienienia. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy grzyby. Smażymy je przez ok. 5 min, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy do grzybów śmietankę i gotujemy je na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Podsmażonego indyka dodajemy do grzybów i jeszcze przez chwilę smażymy razem. Jeśli trzeba to jeszcze przyprawiamy solą i pieprzem. Na talerze wykładamy gorący makaron i sos grzybowy z indykiem. Smacznego

Przepis na 4 porcje.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Zuza] *.pool90-75-215.dynamic.orange.es

    proste a jakie pyszne :)

  • slodkokwasnakuchnia

    Właśnie takie jedzenie lubimy najbardziej. Pozdrawiam

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci