Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Szaszłyki z lekką sałatką

slodkokwasnakuchnia

Witajcie! co powiecie na takie smakowite szaszłyki? Można zrobić je każdego dnia, niezależnie od pogody. Wystarczy patelnia grillowa i składniki. Oczywiście trochę czasu też się przyda. Zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni takim smacznym daniem. Zapraszam

WIN_20170420_164034_2

Składniki:
200 g piersi z kurczaka
1/4 łyżeczki soli, pieprzu kurkumy, curry, czosnku suszonego
2 łyżki oleju
6 pomidorków koktajlowych
1/4 małej cukinii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sałatka: 1 garść mixu sałat
1/4 ogórka zielonego
1/4 małej cukinii
4 rzodkiewki
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w kostkę wielkości pomidorków koktajlowych. Przyprawy mieszamy z olejem i polewamy pokrojoną pierś, mieszamy aby mięso było całe pokryte marynatą. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię do szaszłyków kroimy w kostkę wielkości pokrojonego mięsa.
Sałatka:
Obieramy cukinię i ogórka ze skórki i kroimy w plasterki, przekładamy do miseczki, dodajemy sałatę. Od rzodkiewek odkrajamy ogonki i kroimy w plasterki, dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą, pieprzem i olejem i mieszamy.
Szaszłyki:
Na patyczki do szaszłyków nabijamy po kolei:mięso, cukinia, mięso, pomidorek, mięso, cukinia, mięso, pomidorek, mięso, cukinia, mięso. Robimy tak do wykorzystania składników. Smarujemy resztą marynaty szaszłyki i posypujemy je ziołami prowansalskimi. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Podajemy z lekką sałatką.

Przepis na 3 porcje.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci