Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Warstwowa sałatka z rzodkiewką

slodkokwasnakuchnia

Moja propozycja sałatki warstwowej. Co sądzicie? Są w niej warzywa i kasza jaglana, jest sycąca i ładnie wygląda w przeźroczystym naczyniu. Taka sałatka stanowi również ozdobę stołu. Zapraszam

WIN_20170414_113323_2

Składniki:
1/4 dużej czerwonej papryki
3/4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
1/3 średniego zielonego ogórka
50 g wędzonego łososia z koperkiem
1/2 pęczka rzodkiewek
4 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
garść pokrojonego szczypiorku

Przygotowanie:
Myjemy warzywa i osuszamy. Obieramy ogórka. Paprykę kroimy w kostkę i układamy na dnie miski. Na papryce kładziemy połowę kaszy jaglanej. Łososia wyjmujemy z opakowania w kroimy w kostkę. Układamy na kaszy. Ogórek kroimy w kostkę i układamy na łososiu. Następnie układamy drugą warstwę kaszy jaglanej. Od rzodkiewek odcinamy ogonki i kroimy w kostkę. Układamy na kaszy. Na kaszę kładziemy majonez, rozsmarowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu kładziemy pokrojony szczypiorek. Przed jedzeniem mieszamy.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci