Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Pizza z kiszonym ogórkiem (bezglutenowa)

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na smaczną, bezglutenową pizzę. Ciasto ma piękny żółty kolor dzięki dodatkowi dyni. Na górze jest ogórek kiszony, który świetnie pasuje do pizzy. Polecam taka jesienną pizzę na kolację.

#myAmbition

Czeka na Was zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)

DSCF1342_2

Składniki:
1 szkl puree z dyni
200 g mieszanki mąk bezglutenowych
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
dodatki: 100 g mozzarelli
3 łyżki kukurydzy z puszki
2 ogórki kiszone
1/4 czerwonej papryki
25 g kiełbaski
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
olej do formy
okrągła forma o śred. 28 cm

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy puree z dyni, sól i olej. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Mozzarellę i kukurydzę odcedzamy z płynu, mozzarellę drobno kroimy. Ogórki kiszone kroimy w cienkie plasterki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Paprykę i kiełbaskę kroimy w drobną kosteczkę. Blaszkę delikatnie smarujemy olejem i wykładamy ciasto. Dokładnie wylepiamy dno blaszki ciastem i cienko smarujemy koncentratem. Układamy połowę mozzarelli. Na serze układamy kukurydzę, paprykę i kiełbaskę oraz ogórki kiszone. Posypujemy
solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi-do smaku. Na górę wysypujemy resztę mozzarelli. Wstawiamy pizzę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

 

Zdrowa jesień na talerzu

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci