Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Poduszeczki z jabłkami

slodkokwasnakuchnia

Mam dla Was przepis który robiłam już jakiś czas temu. Zapraszam na smakowity deser. Zapiekane kawałeczki jabłek z dodatkiem cynamonu zapiekane w cieście francuskim to świetne połączenie.

DSCF0830_2

Składniki:
2 duże jabłka
1 op. ciasta francuskiego (275 g)
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 jajko

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w drobną kostkę.
Przekładamy pokrojone jabłka miseczki, dodajemy łyżkę cukru i łyżeczkę cynamonu i mieszamy razem.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8 kwadratów. Na jednej połowie każdego kawałka ciasta układamy sporą łyżkę jabłek.
Na drugiej połowie kawałka ciasta robimy kilka nacięć i ciastem z nacięciami przykrywamy ciasto z jabłkami. Sklejamy brzegi i robimy na nich wzorek widelcem. Jajko mieszamy widelcem i smarujemy nim każdą "poduszeczkę". Posypujemy ciastka pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość *.dip0.t-ipconnect.de

    Smaczne poduszeczki.
    Chętnie jedną bym schrupała.....

  • slodkokwasnakuchnia

    Dziękuję

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci