Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Brownie cukiniowe

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na zdrowszą odmianę popularnego ciasta brownie. Dodając cukinię do ciasta przemyciłam trochę zdrowych warzyw do deseru. To moja propozycja zdrowego ciasta na weekend.

WIN_20170722_151031_3

Składniki:
1 szkl startej cukinii
75 g masła
1 jajko
150 g mleka skondensowanego słodzonego
2 czubate łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
keksówka: 24x12cm

Przygotowanie:
Masło roztapiamy na patelni i odstawiamy do ostudzenia. Rozgrzewamy piekarnik.
W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche: kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: cukinię, roztopione masło, jajko i mleko słodzone.
Przesypujemy składniki suche do mokrych i razem dokładnie mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci