Menu

Słodkie i nie tylko historie kulinarne

Blog kulinarny ze sprawdzonymi przepisami.

Chleb pszenno-orkiszowy

slodkokwasnakuchnia

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo z mąką orkiszową. Mąka orkiszowa dodała aromatu orzechowego do chleba. Uwielbiam domowe pieczywo i staram się piec je najczęściej jak mogę. Polecam

DSCF1455

Składniki:
1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 szkl mąki pszennej
1 op. drożdży suchych (7g)
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
1 szkl ciepłej wody
garść pestek słonecznika do posypania

Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie dodajemy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb rękoma, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do silikonowej keksówki i posypujemy ziarnami słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie wstawiamy wyrośnięty chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego

 

Wypiekamy- pieczywo

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • alwaysbeone

    Zdrowe, domowe pieczywo - najlepsze! Sama staram się jak najczęściej piec kiedy tylko znajdę na to czas :/
    _____________
    BioPiekarz

  • slodkokwasnakuchnia

    Dziękuję

© Słodkie i nie tylko historie kulinarne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci